ייעוץ ואקטואריה להסדרי הסיעוד

ייעוץ ואקטואריה להסדרי הסיעוד

כ-80% מהקיבוצים בישראל שפונים לקבלת ייעוץ בנושא הסדרי סיעוד לחבריהם מסתמכים על משקי טנא בזכות היכולת המוכחת שלנו לספק פתרונות מקצועיים, מקיפים ומותאמים אישית.

ההתמודדות עם מצבי סיעוד בקיבוץ היא אתגר חברתי וכלכלי. במיוחד מאז 2013 כשבוטלו ביטוחי הסיעוד הקולקטיביים בקיבוצים, והקיבוצים נדרשו לבנות חלופות והסדרי סיעוד שייתנו מענה והגנה לחברים שיקלעו למצב סיעודי.

מצדם של חברי הקיבוץ ובני משפחותיהם, הם רוצים לדעת שיש להם רשת ביטחון סיעודית אמיתית. כזו שתבטיח שאף אחד לא נשאר מאחור ושיש טיפול מכובד ופתרונות מותאמים לכל מצב. מנקודת המבט של הקיבוץ, הוא מחויב לנהל את משאביו בחוכמה, להבטיח קיימות כלכלית ולמנוע חוסרים שעלולים להכביד על הקהילה. איזון והתאמה כלכלית וחברתית הן מילות המפתח כאן.

השירות שלנו כולל, בין היתר:

  • בניית והערכת הסדרי סיעוד – התאמת פתרון ייחודי לכל קיבוץ על בסיס צרכים כלכליים וחברתיים.
  • ניתוח אקטוארי מתקדם – חיזוי עלויות עתידיות באמצעות מודלים מתקדמים וסימולציות כלכליות.
  • ייעוץ וליווי קיבוצים – סיוע בגיבוש מדיניות סיעודית, ניהול תהליכי קבלת החלטות, והצגת ההסדרים לאישור החברים.
  • גיבוש תקנון סיעוד – יצירת מסגרת ברורה לתנאי הזכאות, נהלי הקרן, וחלוקת האחריות בין החבר והקיבוץ.
  • אינטגרציה בין ביטוח פרטי לקרן פנימית – שילוב פתרונות ביטוחיים קיימים עם קרן סיעוד פנימית לצורך יצירת רשת ביטחון יעילה.
  • עדכון מודלים בהתאם לשינויים רגולטוריים – התאמה שוטפת של ההסדרים בהתאם לרפורמות בביטוח הלאומי, בקופות החולים ובמוצרי הביטוח.
  • הובלת תהליכים קהילתיים – ניהול דיונים, הקמת צוותים פנימיים בקיבוץ, והכנת ההסדרים לאישור הקהילה.

באמצעות מודלים פיננסיים מתקדמים, ניתוחים אקטואריים וייעוץ מעמיק, משקעי טנא מסייעת לקיבוצים להבטיח מענה סיעודי יציב והוגן לכל חבר – מבלי לפגוע ביציבות הכלכלית של הקהילה.

נושאים מהותיים בהסדרי הסיעוד שיופיעו בכל הסדר ויבחנו מעת לעת:

  • מודל הסיוע – סכום פיצוי אחיד או מודל השלמת מקורות מסוג רשת בטחון למקרה סיעוד.
  • סכומי הסיוע – בין אם סכום אחיד ובין אם גובה רשת הבטחון להשלמת המקורות.
  • מעטפת ביטוחית / קרן סיעוד פנימית ו/או כל שילוב של השניים.
  • הכלת ההסדר על כלל האוכלוסייה או רק על חלק מהחברים (ותיקים וחדשים, מבוטחים ושאינם מבוטחים וכדומה).
  • דמי השתתפות החבר והקיבוץ.
  • מצב אקטוארי של הסדר הסיעוד / קרן הסיעוד.
  • מה עושים לגבי חברים חדשים?
  • מהם הקריטריונים להכרה בחבר כסיעודי.
  • ועוד.

האוכלוסיה המגוונת של הקיבוץ המודרני

גיבוש הסדר סיעודי בהתאמה אישית לקיבוץ ולחברים נשען על מערכת מוסדרת עם הגדרות ברורות. כמו, למשל, מי נחשב לסיעודי, מתי הוא זכאי לקבל תמיכה, מהם סכומי הסיוע מהו מקור הכסף וכדומה.

יש לזכור גם שאוכלוסיית הקיבוץ המודרני בישראל הינה מגוונת וכוללת ילדים, מבוגרים, קשישים, בריאים, חברים שסובלים מבעיות בריאותיות, חברים מבוטחים ושאינם מבוטחים. ישנם חברי קיבוץ שיש להם ביטוח סיעודי פרטי ויש כאלה שיש להם פוליסות ממקום העבודה או מארגון כלשהו. כך גם הפוליסות אינן זהות בטיבן ובסעיפיהן, ובביטוח סיעודי יש גם היקף לא קטן של תביעות שנדחות על ידי חברות הביטוח.

אנחנו מסייעים לקיבוץ לגבש הסדר סיעודי כולל שייתן מענה לכלל החברים כשהמטרה היא למצוא פתרון שיאזן בין ההיבט הכלכלי לבין הערכים החברתיים של הקהילה. כך גם יש לבחון את המחויבות האקטוארית הנובעת מההסדר.

לדוגמה, כמה כסף לייעד לעלות החודשית של חבר סיעודי? האם התמיכה הנוכחית מספקת את צרכיו? כיצד מס המיסוי הסיעודי שמוטל על החברים מכסה את ההוצאות? מהו הגירעון האקטוארי שנוצר?

התאמת התקנון

אנחנו מתאימים את התקנון למציאות המשתנה לאור פרטרים דינאמיים כמו הדמוגרפיה של הקיבוץ, שינויים בחוק וברגולוציה, שינויים בפוליסות הסיעודיות, צרכים כלכליים מעודכנים וכדומה.

משקי טנא מספקת שירותים מגוונים – החל מחישובים אקטואריים להסדרי סיעוד קיימים, דרך בחינת ועדכון תקנונים, ועד ליווי מלא של התהליך משלב איסוף המידע ועד לגיבוש פתרון כולל.

העקרונות להסדר סיעוד אפקטיבי ומקיף:

  1. חובה – היכרות בחובה ובאחריות של הקיבוץ לתת מענה לכל חבר שיקלע למצב סיעודי.
  2. בחירה – מקסימום גמישות לחבר ובני משפחתו בבחירת מקום שהות החבר הסיעודי: בביתו עם מטפל, בבית המשפחתי בקיבוץ במידה שישנו או במוסד סיעודי חיצוני מחוץ לקיבוץ.
  3. קיום בכבוד – החבר יוכל להתקיים בכבוד עד אריכות ימיו.

היות שתחום הביטוח הסיעודי הוא גמיש ומתפתח, הקיבוץ נדרש מעת לעת לבחון את הסדר הסיעוד ובמידת הצורך והרצון, לעדכן אותו ולדייק אותו.

דגשים שכדאי להכיר

מודל לתקציב משפחה עם חבר משפחה סיעודי – במשקי טנא נצבר נסיון רב ואנו מלווים את רוב הקיבוצים בישראל בתחום ההסדר הסיעודי מזה כעשור. כך גם בנינו מודל לתקציב משפחה של חבר סיעודי המביא בחשבון פרמטרים כגון: עלות הסיעוד בבית סיעודי ובביתו של החבר, מצבו המשפחתי של החבר, המקורות החיצוניים מהמדינה, המקורות האישיים של החבר וכו'.

המודל האקטאורי של משקי טנא לביטוחי סיעוד – על בסיס נתונים אקטואריים של מבטחי משנה גדולים בתחום הסיעודי, בנינו מודל אקטוארי סיעודי, אליו מוזנים נתוני האוכלוסייה והמצב הביטוחי הנוכחי של החברים.

סימולציה לצפי תשלומים עתידי – בהתאם למודל האקטוארי ולהחלטות הקיבוץ, מוצג צפי התשלומים אליהם יידרש הקיבוץ בעתיד. המודל הוא אינטראקטיבי ומאפשר לבצע סימולציה תוך בדיקת המשמעויות לגבי הקיבוץ של שינוי במרכיבים השונים כמו: גובה השתתפות החברים, שינוי בעלויות הסיעוד, שינוי בתשואה של הקרן, שימוש בדירת החבר, רכישה או ביטול של ביטוחים ועוד.

בסיס לתקנון סיעוד – הודות לנסיון שצברנו אנו מציעים לקיבוצים בסיס לתקנון סיעוד המגדיר את תנאי הזכאות לתשלומים מהקרן, הסדרת עבודת הקרן וועדת הרווחה, וכן את ההסדרים בין החבר (המשפחה) והקיבוץ. בכך למעשה מספקים פתרון כולל לקיבוץ אשר גם יודע לתת את המשמעויות הכלכליות של כל חלופה. זאת, בכדי לבנות הסדר מאוזן אקטוארית וכלכלית, כולל ניסוחים וכתיבת/עדכון ההסדרים.

ניהול כל התהליך – משקי טנא מובילה את התהליך מול הקיבוץ ומול החברים, מתחילתו ועד לסופו, כולל עם הקמת צוות פנימי בקיבוץ, ניהול דיונים ע"פ מתודה סדורה, הצגת ההסדרים באסיפת החברים  או בשיחת הקיבוץ ואישורם בקלפי.

עדכון המודל האקטוארי בעתיד – אנו מבצעים עדכון של המודל האקטוארי ושל המודלים השונים לפי השינויים המתרחשים מידי שנה במדינה (ביטוחי קופות החולים, חוק הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי, מדרש הבריאות ועוד), בסביבה הרגולטורית ובמוצרי חברות הביטוח, בבסיסים האקטוארים, בקיבוצים ובדמוגרפיה המשתנה, בקולרציה ליכולות הכלכליות והמבנה החברתי שהקיבוץ מוביל.