דוח הוראה 4

דוח הוראה 4

רשם האגודות השיתופיות פרסם את ההוראה החשבונאית מספר 4, העוסקת בדיווח פיננסי בנוגע להתחייבויות של קיבוצים לתשלום קצבה לחברים שעוזבים ולפנסיה לחברים בקיבוצים מתחדשים.

ההוראה חלה על קיבוצים מתחדשים ותקפה בדוחות הכספיים החל משנת 2015. היא דורשת מהקיבוצים להעריך את שווי ההתחייבויות הפנסיוניות שלהם ולכלול את הערך הזה במאזן השנתי, תוך הצגת השינויים בהתחייבויות במהלך השנה.

משקי טנא מספקת מענה לדוח הוראה 4 ליותר מ-100 קיבוצים בפריסה ארצית. אנו עוזרים לקיבוצים לעמוד בדרישות הרגולטוריות בהתאם להוראת רשם האגודות השיתופויות, לפי הפרשנות של הדוח כנגזרת מהמציאות בשטח בקיבוץ הספציפי, והכל מתוך מטרה לדאוג לצרכי חברי הקיבוץ בגיל הפרישה.

ההוראה החשבונאית מספר 4 דורשת מקיבוץ מתחדש לבצע חישובים אקטוארים לגבי ההתחייבויות הפנסיוניות הבאות:

  • תשלום פנסיית מטרה לחבר.
  • תשלום דמי קצבה לחבר העוזב.

החישוב האקטוארי נעשה תוך התחשבות במספר הנחות עבודה, כגון תחזית לגבי עזיבת חברים. לוחות חיים של חברי הקיבוץ ועוד.

פנסיה מינימלית, מהי?

כידוע, עם המעבר למודל של "קיבוץ מתחדש", מוטל על הקיבוץ לשלם לחבר קצבה שלא פוחתת מפנסיית רשם האגודות השיתופיות או פנסיית המטרה (הגבוהה מבין השניים). זוהי "הפנסיה מינימלית" שתשולם לחבר לכל ימי חייו.

מקצבה פנסיונית זו מופחתת הקצבה שחבר הקיבוץ מקבל ממקורות אחרים עד לביטולה המוחלט, כאשר הקצבה ממקורות אחרים עולה על הפנסיה המינימלית.

צוותי החברה שלנו במחלקת האקטואריה של משקי טנא ממתינים לכם עם מומחים מובילים שמפיקים חישוב אקטוארי והכנה של הדיווח הנדרש. לרבות עם מלוא הביאורים הנלווים לדוחות הכספיים ושימת דגש לדרישות הרגולציה הקבועות בהוראה חשבונאית 4. כך גם אנו לוקחים בחשבון פרמטרים שייחודיים לקיבוץ עצמו, כפי שנקבעו בהחלטותיו בנושא הפנסיה, ומצליבים אותם עם דרישות הדיווח החשבונאי המקובל.

מומחה פנסיוני בעל ידע בעולם הקיבוצים

ההתנהלות סביב דוח הוראה 4 מחייבת מומחיות בעולם הפנסיוני עם התמחות בקיבוצים (מומחיות בפנסיה לכשעצמה במגזר הכללי איננה מספיקה כאן).

שימו לב! אם, לדוגמה, קרן פנסיה שאיננה מתמחה בעולם הקיבוצי מבצעת את החישוב, היא משתמשת בסטטיסטיקות שלה ואלו לעיתים קרובות לא משקפות את מצבו הספציפי של הקיבוץ. אצלנו במשקי טנא, לעומת זאת,  האקטואר שמייעץ לקיבוץ מבצע התאמות בהנחות העבודה על מנת לקחת בחשבון את הצרכים והמאפיינים הייחודיים של הקיבוץ.

הדרישות והחובות הרגולטוריות יכולות להיראות לכאורה "כלליות" או "פתוחות לפרשנות", אך במציאות נדרש דיוק רב בפרטים הקטנים. דיוק שניתן להיות בקיאים בו רק עם ניסיון ועבודה רציפה מול קיבוצים רבים. במילים אחרות, משקי טנא, כחברה אשר כבר "ראתה את הכל", היא הכתובת עבורכם.

אנחנו עוזרים לקיבוצים בנושא זה כבר מתחילת כניסתו של דוח הוראה 4 לתוקף בשנת 2015. כמעט כל לקוח של משקי טנא מקבל את השירות הנ"ל, ובפרט קיבוצים מתחדשים המחויבים בהגשת דוח בשביל המאזן. המומחים שלנו מובילים את התחום ומעניקים ייעוץ גם לגופים מלבד קיבוצים. כולל בסוגיות פרטניות כמו איך לכתוב נכון את הדוח, באיזה ריבית היוון להשתמש, באיזה לוחות תמותה להשתמש, איזו הנחה לעשות לגבי שינויים בשכר הממוצע במשק ועוד.