בדיקות היתכנות כלכלית

בדיקות היתכנות כלכלית

בדיקת היתכנות כלכלית למועמדים לקליטה בקיבוצים היא מהשירותים הנפוצים והבולטים שלנו בחברת משקי טנא, ומטרתה הינה לסייע בבנייה נכונה של הקהילות החדשות במרחב הכפרי. מזה עשרות שנים שמשקי טנא מבצעת בדיקות היתכנות כלכליות למועמדים ביותר מ-150 קיבוצים ומושבים בפריסה ארצית.

היתרונות המרכזיים שלנו בתחום הנ"ל נשענים על ההיכרות העמוקה של משקי טנא עם המרחב ההתיישבותי ועם תנופת הקליטה ששוטפת את הקיבוצים בישראל מצפון לדרום. זאת לצד מומחי פיננסים וביטוחים "אין-האוס" ומחלקות אקטואריה ייעודיות הפועלות בסוכנות ישירות. ללא מעורבות של גורמים חיצוניים או תלות בצדדים שלישיים.

היתרונות שלנו

  • היכרות עם הקיבוצים וצרכיהם – בניגוד לחברות אחרות, כמו משרדי רו"ח שעובדים רוחבית מול כל המגזרים, משקי טנא היא החברה היחידה בישראל שמגיעה מתוך היכרות עמוקה עם הקיבוצים ואורח החיים הקיבוצי. סוכנות שנולדה במרחב הכפרי וחיה בתוכו.
  • מומחים אין-האוס ותהליך מדויק וקצר – במשקי טנא כל התהליך מבוצע "אין-האוס" על ידי מומחים שלנו – כולל הבדיקה הפנסיונית. תודות לכך אנו מציעים גם מומחיות וגם ביצועים עם תוצאות בתהליך קצר ובמחיר תחרותי.
  • מחלקת ייעוץ משכנתאות המתמחה בבנייה ושיפוץ בקיבוצים – במשקי טנא פועלת מזה שנים מחלקה לייעוץ משכנתאות המתמחה בבנייה ושיפוץ בקיבוצים. כבר בשלב בדיקת ההיתכנות הכלכלית אנו בודקים את היכולת של המשפחה לקבלת משכנתא קיבוצית בתוספת להון העצמי (ראו בהמשך).
  • יתרון הגודל – אנו מטפלים בלמעלה מ-150 קיבוצים בפריסה ארצית. יתרון הגודל שלנו מהווה יתרון גם מבחינת השקט הנפשי של הקיבוץ לגבי איכות ומקצועיות הבדיקות.
  • בדיקה קשיחה להגנת הקיבוץ – המתודולוגיה של בדיקת ההיתכנות הכלכלית שלנו היא מאד מבוססת וקשיחה. אנחנו לא מתפשרים ולא לוקחים סיכונים. זאת, בכדי לשמור על הקיבוץ ולאפשר לו לקבל את המשפחות המתאימות ביותר עבורו. המשפחות שבאמת ישתלבו בקהילה ובאמת יהפכו לחלק משמעותי בה. אם אנחנו מאשרים משפחה – זה בדוק.

מי נדרש לבצע בדיקת היתכנות כלכלית ומה אנחנו בודקים?

כל המעוניין להיקלט בקיבוץ, מתוך אחריות ורצון להבטיח את השתלבותם של הנקלטים החדשים בצורה הטובה ביותר. בדיקות היתכנות כלכלית למועמדים לקיבוצים במשקי טנא כוללת, ברמת העיקרון, ארבעה סעיפים מרכזיים:

  1. ביטוחים – אילו ביטוחים יש למועמד לקליטה, בעיקר בבחינת ביטוחי בריאות, אובדן כושר עבודה וביטוח סיעודי.
  2. פנסיה – ביטוח פנסיוני הוא סעיף מרכזי בבדיקת היתכנות כלכלית למועמד לקיבוץ. כל קיבוץ קובע את הדרישות שלו מבחינת ביטוח פנסיוני למשפחות נקלטות ועלינו לבדוק שיש הלימה. המשפחה חותמת על הרשאה המאפשרת למשקי טנא גישה למידע מול המסלקה הפנסיונית. אנו משקפים לקיבוץ בדוח מסודר ומלא את מצב הפנסיה של המועמדים לקליטה. הפנסיה חייבת להיות תקינה גם היום וגם לפי הקצבה המשוערת בפרישה. משקי טנא תאתר בעיות כדוגמת חוב אקטוארי שיכול להיגרם מסיבות שונות כמו: עצמאים שלא הקפידו להפקיד לפנסיה או שהפקידו סכומים נמוכים מדי, שכירים שהפקידו לפי משכורות נמוכות או משרות שאינן מלאות, משיכת כספים משמעותיים מקרן הפנסיה, אי עבודה לתקופה ממושכת וכדומה. הקיבוצים אמנם מופרטים ברובם אבל עדיין יש ערבות הדדית וחשוב לדעת שלכל חבר קיבוץ חדש יש ביטוח פנסיוני ראוי. הבדיקה מתמקדת בפנסיה מעבודה בלבד.
  3. התפרנסות – במסגרת סעיף זה אנו בודקים איך המשפחה מתנהלת כלכלית היום ומה תהיה התנהלותה הכלכלית המשוערת לאחר המעבר לקיבוץ. למשל, אם משפחה גרה כיום בתל אביב ומשלמת שכירות בשיעור מסוים, מה יהיה הפער לעומת המשכנתה בקיבוץ. כך גם אנו שמים דגש על נושאים כמו פערי עלויות בחינוך, ארנונה בעיר מול מיסים בקיבוץ, הוצאות תחבורה לעבודה, הלוואות, הכנסות פאסיביות, קצבאות, מקורות הכנסה נוספים ככל שישנם וכו'.
  4. הון עצמי – בדיקת היתכנות כלכלית לקיבוצים תוודא שיש למועמדים את ההון העצמי המינימאלי שנקבע לרכישת נכס. ברוב המקרים קיימת דרישה של הון עצמי של לפחות כ-30% מהעלות המשוערת של הבית ובכפוף ליכולת קבלת משכנתה. למשל, אם ההון העצמי מגיע ל-30% אבל אין היתכנות לקבלת משכנתה בגין היתרה, יידרש הון עצמי גבוה יותר.

התאמת הבדיקה לקיבוץ

בדיקת היתכנות כלכלית צריכה להתאים לקיבוץ הספציפי.  מתוך ניסיון מול יותר מ-150 קיבוצים אנחנו יכולים לומר בוודאות שאין קיבוץ הדומה למשנהו. כל בדיקת היתכנות כלכלית נערכת במשקי טנא לאחר היכרות עם הקיבוץ, כולל כמובן סדרת פגישות עם הנהלת הקיבוץ והבנת ההחלטות הרלוונטיות להצלחת הקליטה בטווח הארוך. לרבות היכרות עם תקנון פנסיה, נתוני מיסוי, שירותי חובה, עלויות חינוך, דרישות לביטוחי חובה ועוד. התוצאה תהיה ניתוח תוצאות וכתיבת המלצה ע”י כלכלן מוסמך מטעם משקי טנא והעברת מכתב מסכם לקיבוץ. כל התהליך אורך עד חודש בלבד ברוב המקרים.